Connecticut Science Center Design Competition

02/24/2015

Designers and architects in SBA's Connecticut office spent Sunday, January 25 brainstorming ideas for the Connecticut Science Center Ticket Counter & New Entry Point Redesign competition. The new design involves concepts that aim to improve pedestrian flow, customer service, and maximize available space in the lobby. 

The new Ticket Counter is designed to provide a new identity within the lobby which can easily be seen by visitors as they approach. The front of the desk curves out past the existing column to unify the counter (making it one element as opposed to two) and provide staff with better visibility. The height of the work surface is lowered to 30” with a raised area for the point of sale monitor and cash drawer. This allows for increased and simpler interaction with visitors. 

The materials of the Ticket Counter range from natural aluminum on the face of the counter and the signage/wall panel, to solid surface counter tops for the work surface, to high-wear laminate for the cabinets and drawers behind the counter in the staff area. The colors are silver (aluminum) and purple (panels) with circular highlights utilizing colors from the CT Science Center logo. Vertical panels provide a visual cue to visitors on where to approach and stand for transactions. 

A curved metal panel is mounted to the existing wall and follows the shape of the desk below. Signage integrated into the soffit is made of translucent acrylic with LED lightings and provides immediate recognition to visitors as they arrive. The metal panel continues down the wall, framing the Ticket Booth and providing a pocket for a side pull security grill that can close off the desk.

The new entrance to the Exhibit Galleries is designed with a single entry and egress point to eliminate confusion. The entrance is constructed of steel which follows the same gentle curve of the Ticket Counter. The top of the steel matches the frame height of the passenger elevators, except at the entrance portal which is raised to designate the entrance and to allow for movement of large equipment and material into the galleries.

To each side of the entrance, simple benches provide a moment of respite for visitors and a visual break between the lobby and the galleries, further reinforcing the entrance. Glass panels mounted to the steel above the benches provide locations for donor signage.

The door into the Exhibit Galleries is designed to lift vertically, completely out of the path of visitors. A glass guillotine door, that stacks as it’s lifted, can be used as additional signage to help with wayfinding. The colors of the new Point of Entry match the scheme that proposed for the Ticket Counter. The steel is purple to coordinate with the Counter’s panels. The benches and its cushions would follow the highlight colors taken form the logo.

 

Back
  • HAIO Challenges Designers to Reduce Hospital-Associated Infections (HAIs)

    Patients sometimes contract healthcare-associated infections (HAIs) during their medical or surgical treatments. According to a patient resource website, patientcarelink.org, HAIs can occur in a variety of settings, from hospital and surgery centers to ambulatory clinics,

    More
  • SBA Wins 6th ASHE Vista Award for New Construction

      Steffian Bradley Architects (SBA) is pleased to announce that we are part of the team receiving the 2015 VISTA award sponsored by the American Society for Healthcare Engineering (ASHE). The Baystate Health Project Team, including SBA along with Suffolk Construction and R

    More
  • SBA Principal to Moderate SMPS CT Panel

      Principal Chris Waltz will be moderating 'Connecticut Projects & Projections,' the final program of the Society for Marketing Professional Services Connecticut Chapter (SMPS CT) 2014/15 season. The program will discuss what is happening in Connecticut's A/E/C

    More
  • Baystate South Wing Tour

      Architects and designers at Steffian Bradley Architect’s (SBA) Connecticut Office recently had the chance to tour the Baystate South Wing and Pharmacy Relocation Project at Baystate Medical Center in Springfield, MA. The project has been under construction for about

    More
  • MCHC Rock the Boat

    Pictured above: Dr. Azzie Young, Director of MCHC; Principal Steve Van Ness and...

      Principal Steve Van Ness accompanied by his wife Janet Van Ness, public health consultant at  John Snow, Inc., attended the 19th annual ‘Rock the Boat’  fundraising gala in early May. Launched in 1997, the event raises funds to support the work of the Mattapan

    More
  • 10/23/2015

    Located on an island off Xiamen, a major city in southeastern China, Gulangyu is a small 0.77-square-mile pedestrian-only tourist destination that is home to approximately 20,000 residents. On Gulangyu’s narrow streets, only electric tourist buggies and a few fire trucks provide any vehicular traffic. Songyu ferry terminal had currently become inadequate to meet the demands of local and

    More
  • 10/22/2015

    2014 was a year of breakthroughs for development in Qianhai, China. This rapidly expanding hot spot saw extensive new construction, financial innovations, property development, and institutional progress. 20 important projects were initiated by Qianhai in December.    Investment for these new projects totaled more than $16 billion (US). They will include permanent

    More
  • 06/15/2015

    The new Art Performance Center at Berkshire Hills Music Academy is currently in design and we couldn't wait to share these exterior sketches by Principal Designer Derek Noble, AIA, LEED AP. To learn more about this project, check out our previous blog post.   

    More
  • 04/06/2015

    Reception Massachusetts General Hospital (MGH) intends to open a 21,300 square-foot Outpatient Oncology and Infusion Center in Waltham, Massachusetts. This Center will provide cancer patients with ongoing evaluation, planning, treatment, and follow-up services subsequent to diagnosis. It is intended to accommodate the growing needs of MGH’s Cancer Center patients who are seeking care closer to

    More
  • 03/18/2015

    Located in the hills of South Hadley, Massachusetts, Berkshire Hills Music Academy (BHMA) is dedicated to facilitate the education and support of young adults with Williams syndrome and other special needs to develop life skills through the use of music activities and training.  SBA is developing a design for the historic campus that integrates the original Skinner estate with a new state

    More